Ben til besvær

De siste par årene har jeg vært ekstremt plaget med kramper og smerter i leggene, spesielt nattestid. Ikke så kjekt når man skal opp på jobb dagen etter, og bena kjennes ut som to stive tømmerstokker.

Etter å ha prøvd både det ene og det andre, alt fra magnesium, til oljer og kremer- og ikke minst utallige kjærringråd- hørte jeg om LYMFEDRENASJE.

Behandling#lymfedrenasje

Endelig noe som funket! Helt utrolig! Allerede etter første behandling merket jeg stor forskjell. Smertene og »krampene» var så og si borte, og bena kjentes lettere ut enn på lenge. Herlig!

Lymfedrenasje

Lymfesystemet i kroppen ivaretar mange viktige funksjoner og er en del av immunforsvaret. Lymfesystemet regulerer blant annet væskebalansen og frakter hvite blodlegemer (lymfosytter) rundt i kroppen. Behandlingen foregår både med manuelle teknikker- og med vakum, noe som skal være  langt mer effektivt. 

Lymfedrenasje fører til økt blodsirkulasjon, fjerner vannansamlinger, skiller ut avfallsstoffer- og bidrar til smertelindring.

I følge SK-Norge kan behandlingen hjelpe for mange ulike lidelser- som revmatisme, fibromyalgi, atrose- for å nevne noe.

For meg har denne behandlingsformen gitt utrolig god effekt. Og det beste er at den virket allerede etter en behandling, noe jeg ikke hadde våget å håpe på engang.

En stor takk til SK- Norge- dere ser meg snart igjen !

Klem Betty❤️

#happyfeet#happylife


Livet er en reise ...

Den dagen vi blir født begynner vi på en reise, for noen er den lang, -for andre mye kortere enn man hadde tenkt og ønsket.

På veien møter vi veikryss, - vi stopper opp en liten stund og det er ikke alltid like lett å se med en gang hvilken av veiene som fører oss dit vi vil, - og ønsker.

Noen ganger må vi kanskje gå litt feil, rett å slett for å finne ut hva vi egentelig vil. Vi må erfare, -så lærer vi av det ...

For sannheten er jo at vi alle må forholde oss til akkurat hvordan det er her og nå!  Det er jo her og nå vi er - og da er det jo det beste for oss selv, -og også for de rundt oss at vi aksepterer, -og gjør det beste ut av det vi har.

Å akseptere er det samme som å slå seg til ro, - med at, sånn er det! Og selvsagt, -OM det er noe vi kan gjøre bør vi jo gjøre det.

Hvis vi klarer å slå oss til ro, - og ser virkeligheten slik den er, - og ikke går rundt å tenker på hvordan vi heller skulle hatt det, -da ser vi kanskje lettere mulighetene vi faktisk har, -MED DET VI HAR.

En tanke kommer så fort, -og negative tanker får vi jo alle i blandt, -triste tanker og dumme tanker har vi alle, men tar vi tak i tanken etter den har kommet, -har vi et valg. Velger vi å beholde den? Eller velger vi å la den forsvinne sakte forbi?

For i motsetning til en mørk sky over sola på en solskinnsdag, -har vi muligheten til å velge at skyen skal gå videre slik at sola igjen kan få skinne igjennom.  ❤

 

Vi ønsker dere gode tanker, -og at dere lager dere gode dager.

 ❤ Klem fra Wilma & Betty


Om "Stemmeskam"

- Forskning viser at sang binder oss sammen som gruppe, og en gruppe tar lettere vare på, - og beskytter hverandre.

 

Før hadde vi mye sang på skolen, vi hadde sangtimer, -og vi startet dagen med en sang. Jeg kan huske min mor sang for oss når hun f. eks sto ved strykebrettet, - og vi samlet oss ofte i stua om kveldene og sang sammen. Noen kom innom med en gitar og vi sang alle med den stemmen vi hadde.

Ungdommene hadde et treffsted der de satt og sang og spilte gitar, pratet og tullet som ungdommer gjør, - men i det fellesskapet var det også mye sang og musikk.

Nå skal det sies at vi så ikke så mye tv, og vi hadde heller ikke dataspill og mobiltelefoner, -men jeg tror også at mye av sanggleden var at vi fikk " sangen inn med morsmelka" , og i og med at vi sang så mye på skolen ble det naturlig å synge. Vi sang med den stemmen vi hadde, -og slapp å sammenligne oss med alle disse idolene vi har i dag, -som gjør at prestasjonsangsten setter seg i mellomgulvet og resulterer i at vi ikke får fram stemmen vår ordentelig.

 

Sammenhenger vi i dag naturlig synger sammen i er f. eks i kirken og i kristne fellesskaper, -på en eller annen avslutning, hvor vi får en ferdigtrykket sang i hånden når vi kommer inn, - eller at den ligger pent sammenrullet ved tallerknen i et eller annet selskap. De fleste av oss får et lite snev av prestasjonsangst i det vi skal synge denne sangen, sittende eller stående tett inntil sidemannen synger de fleste ikke så veldig høyt og frigjort, ja rent bortsett fra de som vet at de kan synge fint da. Vi kremter litt og tar litt fart, stemmen er ikke vant til å synge lenger og i og med at man knyter seg litt så kommer den fram litt sammenpresset for å si det sånn.

Jeg tror det var lettere for oss å synge i flere sammenhenger før fordi vi sang mye mere. Det ble naturlig, - og man tenkte ikke så mye på annet enn at, - ja, -at man rett og slett bare skulle synge.

#Fellesskap

#Sammhold

Sang skaper fellesskap og glede, - og det finnes forskning på at sang binder oss sammen som gruppe, utvikler talespråket, bidrar til utvikling av empati, og senker stresshormonet kortisol.

#SyngMed

Fakta

Forskning viser at sang og musikk kan være med på å bedre livskvaliteten vår, uansett alder og kjønn.

Flauhet over egen stemme omtales som «stemmeskam» av musikkprofessor Tiri Bergesen Schei ved Høgskulen på Vestlandet. Med dette beskrivende begrepet setter hun fingeren på at redselen for å ikke synge fint nok henger sammen med frykten for å dumme seg ut eller føle seg latterliggjort.

"Stemmeskam" er kulturelt betinget, mener Schei. Det er altså føringer i vår kultur som gjør at så mange voksne ender opp som ofre for stemmeskam. Dermed kan vi sette det i sammenheng med et annet begrep fra norsk musikkforskning, nemlig professor Jon-Roar Bjørkvolds «barndomsbruddet» fra boka -Det musiske menneske. Barndomsbruddet beskriver hvordan man som lite barn synger og danser ubekymret for andres bedømmende øyne, men at man på et eller annet tidspunkt etter hvert som man vokser opp, møter sterke motstridende elementer i kulturen vi lever i som kan hindre en i å fortsette. Stemmeskammen inntrer.

#SyngMedBarna#SangSkaperGlede

De fleste småbarnsforeldre liker å synge for barna sine – i hvert fall av og til.

Å synge godnattsanger og barnesanger er en gammel tradisjon, - og vi synger gjerne noen av de sangene vi selv hørte som barn, - og slik får sangene leve videre.

Sangen bidrar til å utvikle barnets eget språk. Tradisjonelle godnattsanger og barnerim har ofte en fast melodi og rytme, med egne «bøyninger». Gjennom sangen forberedes derfor barnets øre, stemme og hjerne for innlæring av språket, selv før barnet er gammelt nok til å kunne snakke. Å synge hjelper i tillegg barnet med å tenke i ord, og forskning viser faktisk at barn ofte lærer tekster raskere når de synges.

Å synge med og for barnet, har vist seg å være bra for utviklingen av den gjensidige kommunikasjonen mellom barn og voksen. For barnet spiller det ingen rolle om du er flink til å synge eller ikke – det er gjenkjennelsen i sangen, og lyden av den kjente stemmen din, som betyr noe.

#SangGlede

Så dere, -la oss synge mere sammen,
-synge høyt alene,- med de stemmene vi har,
- og ikke være så redde for hverandre.


❤ Klem WilmaOm barnet i meg

Inni meg bor ei lita jente. Hun er stort sett glad og fornøyd- og hjelper meg å møte livet med et barns nysgjerrige åpenhet.

Men noen ganger kan hun være trist eller lei seg, og har behov for trøst og omsorg. 

Jeg er ganske flink til å trøste. Som mor og mormor er det jo alltid noen som trenger meg. Men er jeg like flink til å trøste meg selv, eller søke trøst hos andre?

Jeg lar den lille jenta inni meg få utfolde seg med latter og glede- og fryder meg over livets mangfold. Men når skyggene blir lange og jentas latter stilner- er jeg da i stand til å lytte, trøste, oppmuntre? Eller har jeg en fordømmende og avvisende holdning til meg selv? 

Å godta, akseptere og erkjenne vonde følelser er ikke alltid like lett. Å dvele med dem gjør vondt, og jeg vil så gjerne videre, tilbake til gleden. Men årene har lært meg at for å oppleve den virkelige gleden over livet, må man også ha vært i sorgen, i mørket- eller i skyggene. 

Så lar jeg den lille jenta inni meg få danse- og sanse gjennom livets mange fasetter, noen i glede- andre i sorg.....

 

#barnet#jente

Klem Betty

💞🌸


#pust#avspenning#mindfulnes


Du er Sjefen i Ditt liv!!

I dag har jeg bare vært veldig lat- og det er jeg svært så fornøyd med. Jeg har vært på stranda, badet, lest, spist- og liggi rett ut i sola. Det var deilig det!! 

Pakka sekken og dro ut i ni tia, alene. Så lå jeg der da med stranda nesten for meg selv og hørte på bølgeskvulp og måkeskrik. En hviledag slik søndager egentlig er ment for. Slik kroppen min er ment for tenker jeg.

Jeg har artrose. På godt norsk- slitasjegikt. Verst er det i ryggen, noe som har medført til kroniske ryggsmerter, stivhet og nedsatt bevegelighet.   

#sjef i eget liv

Joda, jeg har lært meg å leve med det, lært meg såkalte mestringsstrategier. Jobber i helsesektoren også, så har mye kunnskap. Men kroppen er nå engang min- så jeg forbeholder meg retten til å gjøre det som fungerer best for meg. Det er nok av gode råd der ute, alt fra gamle kjærringråd til de mest ekstreme alternative metodene. For ikke å glemme piller, rødvin eller cannabis på resept.  

Ikke for det, jeg tar også medisiner, og gjerne et glass rødvin, pluss at jeg MÅ gå mine kilometer Hver dag, hos manuellterapeut har jeg klippekort, svømmer ukentlig, starter hver dag med tøy og bøy, praktiserer medisinsk yoga og mindfullnes, må legge meg flatt på hardt underlag flere ganger i døgnet, må alltid drasse rundt på ei korsryggpute enten det er på kino, restaurant eller på jobb, bruker i tillegg daglig massasjepute på ryggen, kan ikke stå mer enn ca 10 min om gangen uten å knekke sammen, kan heller ikke sitte mer enn 30 min uten å få problemer med å rette meg opp.  Dessuten jobber jeg 100 %.

"Men trener du da"? Artig spørsmål å få av velmenende leger i grunn. De har kanskje et døgn som er litt lenger enn det vi vanlige folk har.....

I dag har jeg altså hatt behov for å hvile, late meg rett og slett. Mine daglige km- ble til 500 meter fra parkeringsplassen tur/retur, pluss en 50 m tur til kiosken. Svømte noen meter ca hver halve time, byttet liggestilling på teppet hvert 10 min, reiste meg opp og ristet litt løs hvert kvarter, pluss at jeg stadig prøvde å sette meg opp i forskjellige stillinger uten rygglene eller pute i ryggen ( ikke særlig vellykket). 

Men, ikke misforstå- dagen min har vært fantastisk nydelig- og når jeg kom hjem var det rett i stresslessen for å se på VM- og nå ligger jeg på sofaen og skriver dette innlegget.  

Jeg skriver til deg som kjenner deg igjen - du er ikke alene. Dine kroniske smerter er ikke synlige, ditt daglige strev bærer du selv, men vi er mange- vi forstår, vi vet, vi ser. 

Og Husk- Du er Sjefen  i Ditt liv!!

 

Klem Betty ❤️

 


Ubudne "gjester"

For noen dager siden våknet jeg en morgen- og skjønte straks at noe var galt. Vanligvis spretter jeg ut av sengen med det samme jeg våkner, klar for en ny og ubrukt dag, men...

 

Jeg følte meg som en vridd skurefille,  var skjelven og totalt utafor. Hodet verket, og kroppen kjentes som jeg dagen før hadde løpt maraton. Fikk stablet meg på beina og inn på badet. Var jeg blitt syk? Nei, dette var noe annet, følte meg bare sååå sliten... Badromsspeilet kunne  selvsagt bare  bekrefte-, Jeg HADDE blitt 10 år eldre over natta  😱 

Etter å ha pøst på med kaldt vann i ansiktet og ca en liter kruttsterk kaffe i skrotten, greide jeg etterhvert å orientere meg om tid og sted. Det var da jeg skjønte det, jeg hadde hatt besøk av ubudne "gjester"!

Du vet sånne som sniker seg frekt, freidig og umerkelig inn til deg, tar fra deg nattesøvnen og sørger for at du ikke akkurat Hopper ut av senga om morgenen. ENERGITYVER!! Sånne som forårsaker at du blir liggende å vri deg fra side til side med hode fullt av tanker som du garantert ikke har bruk for kl 2 om natta. 

Bekymringstanker, katastrofetanker, problemtanker, kaostanker- og altmuligtanker.

På samme måte som vi prøver å sikre oss mot innbrudd, ved å montere alarmer og sikkerhetslåser- er det faktisk mulig å sikre oss mot Energityvene også. Det er blant annet ikke så lurt å la de stikke av med nattesøvnen. Du vil garantert føle deg tappet for energi etter en søvnløs natt.  

Når det gjelder bekymring kan du for eksempel bestemme deg for å bekymre deg Litt før leggetid, gjerne noen timer før. Sett deg ned med penn og papir- og la alle bekymringer komme veltende over deg. Skriv dem ned på den ene siden av arket- på motsatt side skriver du ned hva du vil gjøre med dem. Trenger du hjelp av andre? Ta noen telefoner? Oppsøke lege? Alt er jo avhengig av hvilke bekymringer du har.

Det du egentlig gjør nå er å sette opp noen sikkerhetslåser, som holder Energityvene borte om natten. Du HAR allerede lagt en plan for alt som bekymrer deg, gjør deg stresset eller plager deg. Dette kan du minne deg selv om hvis tankene forsøker å plage deg når du skal sove.

Vi kan jo aldri sikre oss fullt ut, men vi kan alltid gjøre noe for å holde Energityvene på avstand. Første skritt er å avsløre hvem de er, og hvordan de opptrer. Det er det bare du selv som vet.

Smerte, sykdom eller vanskelige livssituasjoner kan være pågående Energityver. Her kan det være lurt å finne en god balanse mellom hvile og aktivitet. Sett gjerne opp en liste over hva du helst VIL ha energi til å gjøre i løpet av dagen eller uka, slik at du sparer på energien din. Hvis tankene begynner å kværne rundt dette om natten, har du allerede lagt en plan som du minner deg selv om.

Wilma har tidligere gitt dere tips både om avspenning og nedlasting av app for nattmodus på mobil og nettbrett, noe som også kan være til god hjelp for bedre nattesøvn. 

 

Sov godt alle sammen,
Klem Betty 💞

 


#NedMedSkuldrene

Avspenning

Tenkte jeg skulle dele en lett og effektiv avspenningsteknikk med dere.

Legg deg flat på ryggen, -ta gjerne noe lett under nakken om det gjør deg mer komfortabel.
-Du kan gjøre øvelsen på gulvet, i sengen eller på sofaen.

Legg armene ned langs siden med håndflatene ned mot gulvet,
-pust dypt ut et par ganger og trykk håndflatene mot gulvet og tell sakte til fem .... - Løs så opp trykket -og tell sakte til tre.

*Trykk så ned igjen og tell sakte til fem .... - Løs opp trykket
- og kjenn at kroppen hviler tyngre og tyngre mot underlaget for hver gang.

*Gjenta øvelsen fra 6-8 ganger.
(- eller så lenge du selv kjenner at du trenger, for at kroppen skal kjennes tung og avslappet i mot underlaget... )

-Ha en god og avspent dag!

😀Klem Wilma

 


Jeg elsker å taste litt på mobilen på sengekanten.

-Kanskje er det en uvane, vel -men det er koselig syntes jeg da.

Men lyset fra mobilen er ikke så lurt å utsette seg for sent på kvelden. Det "lurer hjernen" til å tro at det er midt på dagen og ødelegger for god og dyp kvalitetssøvn.

Men dette "problemet" fikk jeg et veldig godt tips på her om dagen.
Det er laget apper med nattmodus innstilling. Dette er altså en app du laster ned på tlf,
( på noen  ligger de allerede inne.) Aktiverer du den, kommer det et blått lys filter.
Dette er det gjort mye forskning på, -det er det blå lyset som forstyrrer oss når det er kveld og vi skal gå til ro. 
Og beskytter vi oss for det, så kan det hjelpe til at man får en bedre søvnkvalitet.
( Man kan også få kjøpt briller med blått lys filter.)

Jeg har prøvd en nattmodus app nå i 1 uke, -og jeg kan faktisk kjenne at det hjelper.  Og så er det så koselig at jeg fortsatt kan trykke litt på telefonen min på sengekanten uten at det forstyrrer skjønnhetssøvnen min.  😉

♡ Klem Wilma 


Håper du blir inspirert 💪

Klem Wilma & Betty

Freidige Fruer

© copyright    

Innholdet på sidene er kopibeskyttet,
og kan kun deles med referanser tilbake til bloggen,
om ikke noe annet er avtalt på forhånd.